Elektronsko vlaganje refundacijskih zahtevkov za nadomestila plač

Refundacijski zahtevki za nadomestila plač se vlagajo elektronsko preko slovenske poslovne točke SPOT, ki jo upravlja Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Podrobnejše informacije o elektronskih zahtevkih za refundacijo najdete na tej spletni strani.

Podrobnejše informacije o pridobitvi elektronskih potrdil o upravičeni zadržanosti od dela (e-BOL), najdete na tej spletni strani.

Na koga se lahko obrnem za pomoč?

Za odgovore na vsebinska vprašanja se uporabniki obrnejo na ZZZS. Klicni center za nadomestila: 01/30 77 555 ali nadomestila@zzzs.si.

Tehnično pomoč uporabnikom nudi Enotni kontaktni center na elektronskem naslovu ekc@gov.si in telefonski št. 080 2002. Tehnična pomoč je zagotovljena od ponedeljka do petka, od 8:00 do 22:00 ure.

Kakšne so prednosti?

Elektronsko vlaganja refundacijskih zahtevkov preko SPOT ima številne prednosti, ključne pa so naslednje:

  • Omogoča se elektronski vnos zahtevka in pripadajočih obračunov preko elektronskega obrazca na portalu SPOT. S tem se manjšim delodajalcem, ki za obračun plač in nadomestil uporabljajo enostavnejše informacijske rešitve, omogoči sodobna elektronska pot komunikacije z ZZZS.
  • Omogoča se uvoz podatkov za zahtevek in obračun iz izvornih računovodskih aplikacij (spletni vmesnik). Ključna korist je za velike delodajalce, saj odpade potreba po večkratnem ročnem vnosu podatkov.
  • Omogoča se preverjanje vnesenih podatkov obračuna še pred oddajo zahtevka in informativni izračun nadomestila za posamezen obračun. S to funkcionalnostjo se omogoči delodajalcu, da ob vnosu podatkov s pomočjo formalnih in logičnih kontrol čim bolj zmanjša možnost napak pri vnosu. Prav tako se zmanjšajo napake na strani ZZZS, saj ni potrebno vnašanje podatkov v interno računalniško aplikacijo.
  • Omogoča se pregledovanje vloženih zahtevkov. Delodajalec, ki je vložil zahtevek za refundacijo, lahko kadar koli sam preveri v kakšnem statusu je zahtevek in za katere obračune je bilo izvedeno plačilo.

Vsebinske informacije o vlaganju zahtevkov za refundacijo nadomestila plače so dostopne na tej povezavi.